Favorieten
Home  > Beeldende kunst

Beeldende kunst

Beeldende kunst

Wie zich een kunstliefhebber noemt, houdt zeer waarschijnlijk van beeldende kunstwerken. Voor de renaissance was het gebruikelijk om enkel beeldende kunstwerken te maken met een basis in religie. Zo gebruikten kunstenaars hun vakmanschap om verhalen uit de Bijbel uit te beelden of om goddelijke beelden te scheppen. Na de renaissance ontstond er meer vrijheid, waarbij artistieke expressie belangrijker werd. Dit noemen we ook wel de fine arts, of schone kunsten. Deze kunst heeft enkel als doel om mooi te zijn of om een bepaald idee uit te drukken. Het heeft geen (religieuze) functie, behalve schoonheid. Maar wat onderscheidt fine arts van de beeldende kunsten?

Wat is beeldende kunst?

Schilderkunst, architectuur, theater, dans en muziek kunnen allemaal onder de schone kunsten vallen. Beeldende kunst is hier weer een specifieke afsplitsing van. Alle kunst waarbij een afbeelding centraal staat, wordt ook wel beeldend genoemd. Dit is een bijzonder brede term, waar zowel schilderkunst als houtdrukken, etsen, tekenwerken en beeldhouwwerken onder vallen. Zolang een werk een tastbaar beeld overbrengt, is het beeldend. Dit in tegenstelling tot andere kunststromingen die juist niets met beeld te maken hebben, zoals literatuur of muziek. Dat maakt dus het onderscheid tussen de brede term fine art en beeldende kunstwerken.

Vermenging van stijlen en genres

Lange tijd had een kunstenaar één of enkele disciplines die hij strikt van elkaar gescheiden hield. Pas in de moderne tijd, sinds de twintigste eeuw, experimenteren kunstenaars meer met het vermengen van kunstvormen. Moderne technologie maakt ook steeds meer soorten kunst mogelijk, van fotografie tot digitale kunst. Hierdoor ontstond mixed media als een nieuwe kunststroming, waarbij allerlei soorten media met elkaar gecombineerd worden. Schilderkunst met digitale bewerking? Een ets met fotografische elementen? Het is allemaal mogelijk. Deze frisse wind zorgt voor meer opties en speelsheid binnen de beeldende kunsten.

Beeldende kunstwerken kopen?

De mogelijkheden binnen de kunstwereld zijn eindeloos. Van inspirerende tekeningen tot levensechte schilderijen: het komt allemaal voorbij. Bij AlleKunst.nl ontdek je beeldende kunstwerken met de meest uiteenlopende stijlen. Laat je verrassen door indringende portretten, verrijk je leven met urban street art of geniet van de speelsheid die mixed media te bieden heeft. Wij onderhouden contact met de meest gerenommeerde galerieën om zo een mooie collectie beeldende kunstwerken aan te bieden. Zo is er iets voor iedere kunstliefhebber.