Favorieten
Home  > Blogs overzicht  > 5 tips voordat je kunst koopt!

5 tips voordat je kunst koopt!

5 tips voordat je kunst koopt!
Eva G Eva G

Art-blogger

Het uitzoeken van nieuwe kunst is een spannende schattenjacht. Welke werken zullen je spontaan verrassen en welke stijl spreekt je aan? Wanneer je voor het eerst kunst koopt, zijn de mogelijkheden misschien wat overweldigend. Er staan allerlei soorten kunst te koop, van indrukwekkende sculpturen tot prachtige fotografie, dus hoe weet je welke keuze de juiste is? Bij AlleKunst.nl geven we je de belangrijkste tips voor een succesvolle zoektocht.

1. Ga af op je gevoel

Kunst is voornamelijk een gevoelskwestie. Kunstenaars leggen hun diepste gevoelens in hun werken, maar als bewonderaar word je ook geraakt door kunst. Het is misschien fijn om een kunstwerk te hebben dat bij je interieur past of een specifieke stijl heeft, maar je gevoel is het allerbelangrijkste. Gebruik deze als graadmeter wanneer je verschillende kunstwerken bekijkt. Wat doet het werk met je? Geeft het energie? Maakt het je aan het lachen? Of zorgt het juist voor inspiratie? Door naar je gevoel te luisteren, vind je een werk dat je leven écht verrijkt.

2. Neem de tijd om je smaak te leren kennen

Er is ontzettend veel om te ontdekken in de kunstwereld, van pop art en abstracte kunst tot schilderijen met een klassiek landschap. Als beginnende kunstkenner leer je je smaak kennen door alle mogelijkheden te verkennen. Dat doe je bijvoorbeeld bij AlleKunst.nl, waar je langs de mooiste werken in uiteenlopende stijlen scrollt. Zo ontdek je welke stijlen en media je aanspreken. Ben je dol op moderne kunst of is een rustieke zeefdruk meer aan je besteed? Door het brede kunstlandschap te verkennen, ontdek je vanzelf welke stijlen echt bij je passen.

Blog2
Blog3

3. Bepaal vooraf enkele richtlijnen

Kunst komt in allerlei soorten en maten. Het ene schilderij bedekt vrijwel de hele muur, terwijl andere werken een klein accent in je interieur zijn. Voor je zoektocht is het slim om na te denken over wat je écht nodig hebt. Hoe groot is de ruimte die je wilt vullen met het kunstwerk? En welk prijskaartje mag er maximaal aan hangen? Door deze richtlijnen vooraf op te stellen, voorkom je dat je verliefd wordt op een werk dat niet in de ruimte past of ver buiten je budget ligt. Al is het altijd fijn om een beetje spelingsruimte te hebben.

4. Kies tussen koop of huur

Wist je dat het niet alleen mogelijk is om kunst te kopen? Veel galerieën bieden ook kunstuitleen of de mogelijkheid om kunst te huren aan. In sommige gevallen sluit je een abonnement af, waarmee je altijd weer een nieuw kunstwerk voor aan de muur uitzoekt. Heb je juist een werk gezien dat je misschien wilt kopen, maar eerst wilt uitproberen? Dan is tijdelijke huur ook een uitkomst. Aan het eind van het huurcontract krijg je de mogelijkheid om het werk voor een lagere prijs aan te schaffen. Het voordeel van kunst huren is dat je alle ruimte krijgt om je eigen smaak te ontdekken en ontwikkelen. Zo ben je een echte kenner wanneer je daadwerkelijk je eigen kunstcollectie gaat starten.

Blog4

5. Keuze gemaakt? Stel de juiste vragen

Staat er kunst te koop die je graag thuis aan de muur wilt hebben? Dan is het belangrijk om eerst een paar vragen te stellen aan de betreffende galerie. Vraag bijvoorbeeld naar de geschiedenis van het werk en de kunstenaar. Zo leer je het werk nog beter kennen en krijgt het misschien zelfs een extra speciale betekenis. Ook een certificaat van echtheid of informatie over het oplagenummer zijn belangrijk. Twijfel je tussen huren of kopen? Vraag wat de mogelijkheden zijn op het gebied van kunstuitleen en welke voorwaarden er aan een huurcontract verbonden zijn. Dit is namelijk bij iedere galerie anders.

Meer blogs